31 Mayıs 2015 Pazar


Eleştirdiği kafa karşısına çıktı

Ferhan Şensoy'un "Ferhangi Şeyler" oyununu izleyen İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin bir kısmı AKP eleştirilerinden rahatsız oldu. Grup önce salonu terk etti, sonra da oyunu bastı.
[Haber görseli]



















Ferhan Şensoy’un tek kişilik “Ferhangi Şeyler” oyununu önceki akşam İstanbul Beyoğlu’ndaki Ses Tiyatrosu’nda izleyen İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin bir kısmı önce salonu terk etti, sonra da oyunu bastı. Salondaki 450 öğrenciden bazılarının Şensoy’un oyununda yer verdiği AKP ile ilgili eleştirilerden rahatsız olduğu ve “dinî değerlere saygısızlık” yapıldığı gerekçesiyle, kapıları çarparak salonu terk ettikleri belirtildi. Oyun bitiminde Ferhan Şensoy’un, üniversitenin Hukuk Fakültesi’nin öğretim görevlisi Prof. Dr. Bahadır Erdem’e sahnede plaket takdim ettiği sırada salona geri dönen yaklaşık 20 öğrenci, Şensoy’a “Dine hakaret ettirmeyiz” diye bağırdı. Şensoy’un ise salonu terk ettiği bildirildi.

Öğrencilere ders
Konuyla ilgili görüşünü aldığımız öğretim görevlisi Prof. Dr. Bahadır Erdem ise öğrencilerine son dersi verdi: “Bu durum Türkiye’deki ayrışmanın bir aynası. Türkiye ayrışıyor. Birbirimizin farklılıklarına tahammül etmeliyiz, farklı fikirlere inançlara saygı duymadıkça bu ülkede hiçbir zaman istediğimiz demokrasiye, refah düzeyine ulaşamayız. İstanbul Hukuk Fakültesi Türkiye’nin aynasıdır, her frekansta öğrenci vardır. Tahammül etmeden iyi bir hukukçu olamazsınız!” dedi.

Tiyatro yakılmıştı
Hatırlanacağı üzere, Ferhan Şensoy’un 1986’da yazıp yönettiği “Muzır Müzikal” adlı müzikal de tepki ile karşılaşmıştı. 7 Şubat 1987 günü, oyunun 77. gösterisinden sonra, sahnelendiği Harbiye Şan Tiyatrosu şüpheli bir biçimde yandı. Grup Lokomotif, Derya Baykal, Bülent Kayabaş, Sevil Üstekin ve Tarık Pabuçcuoğlu’nun sahne aldığı oyun yüzünden mahkemeye verilen Şensoy, 21 gün hapis cezasına çarptırıldı. Şensoy, Muzır Müzikal’in son bulmasının ardından tek kişilik gösterisi Ferhangi Şeyler’i sahnelemeye başladı.

Her dönemi eleştirdi
Tiyatro eleştirmeni, gazetemiz yazarı Dikmen Gürün, “Ferhangi Şeyler”i şöyle anlattı: “Politik, eleştirel bir oyundur. Ferhan Şensoy, her dönemde oyunda eleştiriler getirir. Bu eleştirileri, ülkenin genel durumuyla ilgili basında çıkan haberlerden yola çıkarak yapar ve bu eleştiriler son derece zekicedir. Bu toplumda eleştiriye tahmammül edemeyen bir kesim var. Oyundaki eleştirileri AKP’ye saygısızlık, dine saygısızlık olarak algılamak kısır bir düşüncedir.”

Tiyatro için nöbete hazırız
Sanatçılar Girişimi sözcüsü Orhan Aydın, yaşanan olayı kınadıklarını söyledi. Aydın, “Hepimiz bilmeliyiz ki ne Ferhan Şensoy, ne de bu coğrafyada sanat üreten hiçbir dostumuz yalnız değildir. Bizler Ferhan Şensoy’un nöbetçi tiyatrosu gibi hem Ses Tiyatrosu’nun önünde hem de tüm tiyatroların önünde nöbet tutmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Gelecek için büyük tehlike
Tarık Akan, yaşanan olayın Türkiye’deki eğitim sisteminin ne kadar yanlış temeller üzerini oturtulduğunu açıkça ortaya koyduğunu söyledi. Akan, “İlkokuldaki, ortaokuldaki, üniversitedeki hocaların, rektörlerin beyinleri bu çocukları yaratıyor. Ülkenin geleceği için müthiş bir tehlike. Bazıları da bu olayı seçim provakatörlüğü olarak kullanacak” dedi.

Düşünceler dejenere oldu
Oyuncu Zeliha Berksoy bazı izleyicilerin kültürünün, görgüsünün değiştiğini söyledi. Berksoy, “Hayata sanata dair bütün ölçüler yıkılmak için darbeleniyor. Yönetim tarafından yapılan bir kampanya bu. Sanat ve sanatçılar önemli görülmüyor, her şeye eğlencelik olarak bakılıyor. Düşünceler, davranışlar dejenerasyona uğradı. Salonda bağırıyorlar. Nerdesin? Hangi tiyatrodasın? Karşında koskoca Ferhan Şensoy var! Mahalle kahvesinde misiniz?” diye konuştu.
Tagged
Different Themes
Written by Lovely

Aenean quis feugiat elit. Quisque ultricies sollicitudin ante ut venenatis. Nulla dapibus placerat faucibus. Aenean quis leo non neque ultrices scelerisque. Nullam nec vulputate velit. Etiam fermentum turpis at magna tristique interdum.

0 yorum